Skip to content
Kezdőlap » Önkéntesség Újratöltve!

Önkéntesség Újratöltve!

Projekt száma: 2021-2-HU01-KA210-YOU- 000051350

A magyarországi Katolikus Ifjúsági Alapítvány (Szeged), a romániai Integratio Alapítvány (Temesvár) és a szerbiai Népkör Magyar Művelődési Központ (Szabadka) Erasmus+ kisléptékű stratégiai pályázatot valósított meg. A pályázat címe Önkéntesség Újratöltve!- Az ifjúsági önkéntességre valló hajlandóságának növelése, az önkéntes tevékenység általános társadalmi megbecsülésének emelése és ezzel együtt az önkéntesség helyi/térségi szintű népszerűsítése.

A projekt 2022. április 01. és 2023.március 31. között zajlott, melynek fő célkitűzése a fiatal önkéntesek képzése, motivációjának megerősítése és társadalmi felelősségvállalásának elősegítése. A projekt célcsoportja az szabadkai, szegedi és temesvári 15 és 25 év közötti fiatalok voltak, akik számára háromnapos képzést szerveztek a  magyarországi Domaszéken 2022.07.25 és 27 között. Az egy éves projektben a képzésen szerzett tudást  gyakorlatban is tudták alkalmazni a fiatalok két kulturális fesztiválon.

Az önkéntes képzésen résztvevők a szabadkai Interetno fesztiválon önkénteskedtek, ahol a kulturális programok megvalósításában vették ki a részüket (népi mesterségek, hagyományos játékok vezetése, kézművesedés) 2022. augusztus 23 és 27 között. A 21. alkalommal megrendezett Interetno Fesztivál célja kulturális értékközvetítés, közösségfejlesztés, Szabadka városának bemutatása és az inter-regionális kapcsolatos fejlesztése. A fiatal önkéntesek szintén részt vettek a Temesvári Magyar Napokon 2022. szeptember 23 és 25 között. A Temesvári Magyar Napok fesztivál célja a magyar kulturális hagyományok megélése és megismertetése a többségi lakossággal és a temesvári magyar közösség közös ünnepe. A Temesvári Magyar Napokon kézműves standot vezettek a projektben résztvevő fiatalok, illetve a civil faluban segédkeztek.

A projektben szerzett tapasztalatok két kiadványban kerültek összegzésre. Elsőként említeném az Önkéntes képzés tananyagát, amely az önkéntesek képzését, motivációjának fenntartását, fejlesztésének képzési anyagát tartalmazza. A kiadvány minden ifjúsági szervezet számára hasznos lehet, akik önkéntesekkel foglalkoznak. A második kiadvány a Toborzó módszertani kiadvány, amelyben az önkéntesség története, szerepe, funkciói, életkori sajátosságai kerülnek bemutatásra. A kiadvány fókusza a toborzási módszerek bemutatása illetve az önkéntes fiatalok társadalmi felelősségre való nevelésének gyakorlati módjait ismerteti.

A projekt záróeseményét 2023. március 28-án tartották Szabadkán a Népkör Magyar Művelődési Központban, ahol a szakmai anyagok ismertetésén kívül a helyi középiskolás diákoknak tartottak workshopot a projektben résztvevő szervezetek munkatársai. 

Toborzó kiadványok

Tréning kiadványok