Skip to content
Kezdőlap » Népkör MMK » Bemutatkozás

Bemutatkozás

A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ a Délvidék legidősebb folyamatosan működő kulturális szervezete: 1871. október 15-én alakult szabadelvű olvasókörként, belügyminiszteri bejegyzése 1872. január 20-án történt meg. Alapszabályának legfontosabb eleme:

„ A kör tagja lehet minden tiszta erkölcsű és fedhetetlen jellemű egyén vallás- nemzetiség- és rangkülönbség nélkül.”

A mindenkori politikai helyzettől függően fennállása alatt sikerek és hullámvölgyek váltották egymást – nevezték már a délvidéki magyar kultúra világítótornyának, és megismerhette a betiltás keserű ízét is –, de minden hullámvölgyből sikerült kiemelkednie Az önkormányzat és anyaországi támogatók révén sikerült felújítani a Népkör épületét, amelyet 1995 decemberében Göncz Árpád, a Magyar Köztársaság elnöke avatott, és dr. Pénzes János szabadkai megyéspüspök szentelt fel.

Ezzel javultak a munkakörülmények, aminek köszönhetően a Népkörben jelenleg mintegy 500 aktív tag tevékenykedik a következő szakcsoportokban: Népművészeti szakosztály (néptánc- és népdalcsoportok), Szöllősy Vágó László Népzenei Műhely (vonós hangszeroktatás és citera csoport), Oláh Sándor rajziskola és képzőművészeti csoport, Díszítőművészeti szakosztály, Fabula Rasa gyermek-, valamint felnőtt színjátszó csoport, Mozdulj rá! – rekreációs csoport és Társasjáték Klub. A felsoroltak mellett az intézmény részese a Nemzeti Művelődési Intézet által indított A Szakkör programnak, melynek köszönhetően a 2023/2024-es évadban nemezelő, szövő, gyöngyfűző és bútorfestő szakkör indulhatott. Az öntevékeny formák mellett a Népkör fesztiválok, előadások, hangversenyek, irodalmi és társas estek, vetélkedők, szemlék, találkozók, ismeretterjesztő előadások és más kulturális rendezvények szervezését is végzi, és vállalja ilyen jellegű szolgáltatások nyújtását társadalmi, gazdasági és más szervezeteknek.

A Népkör indította útjára 2002-ben első alkalommal az Interetno Fesztivált, amely azóta minden év augusztusában teszi színesebbé Szabadka kulturális életét számos hazai illetve határon túli együttes részvételével. Az Interetno fesztivál fő mondanivalója a különböző kultúrák egymásra találása. Ennek jegyében több mint 500 néptáncos, népzenész, kézműves mutatja be tehetségét és hagyományait. Ők minden este fellépnek a Táncpanoráma keretein belül, bemutatva a szabadkaiaknak sokszínű, pompás kultúrájukat. A Népkör a régióban betöltött központi szerepénél fogva összefogja a szabadkai és környékbeli kulturális eseményeket. Az Interetno fesztivál egyedisége abban rejlik, hogy a vajdasági kulturális értékek közvetítését szolgálja, mindemellett bemutatja a különböző országok kultúráját is. A rendezvény ingyenes szórakozási lehetőséget nyújt a népművészet iránt érdeklődőknek, minden korosztály talál magának szórakozási lehetőséget. Ezért is szolgálja a helyi magyar hagyományok minőségi fejlődését. Mivel más országok kultúráját és hagyományait is bemutatja, valamint több környező helységből érkeznek résztvevők, így jelentősen hozzájárul a vajdasági kultúra fejlődéséhez és megújulásához is. A fesztivál kulturális kínálata évről évre változatos koncertekkel, népzenei és néptáncbemutatókkal, játszóházas gyermekprogramokkal és gasztronómiai bemutatókkal bővül.

 

2004. szeptember 25-én vette kezdetét egy négy éves projektum a Vajdasági Néptáncpedagógus Iskola, amely a budapesti Táncművészeti Főiskola tanterve alapján működött.

A Népkör Magyar Művelődési Központ gyümölcsöző kapcsolatot tart fenn más hazai és külföldi kulturális intézményekkel, általános és középiskolákkal, egyetemekkel, tudományos központokkal. Szoros együttműködés alakult ki Csehország, Szlovákia, Magyarország és Románia művelődési egyesületeivel, kulturális intézményeivel. A Népkör otthont ad néhány civil szervezetnek is: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetségnek, a Nojcsek hagyományőrző és művészeti egyesületnek, az Alföld Egyesületnek, az Interetno Összművészeti Társulásnak és az Iparművészek és Formatervezők Egyesületének (ULUPUDS).

Sokoldalú és színvonalas tevékenységének köszönhetően a Népkör MMK 2002-ben kiérdemelte Szabadka város legmagasabb társadalmi elismerését, a Pro Urbe-díjat.

Az elmúlt időszak a Népkör MMK életében jelenős áttörések időszakasza volt. Komoly fejlődési szakaszokon mentek keresztül szakcsoportjaink, köszönhetően a fiatal, képzett emberekből álló menedzsmentnek. Számos új dologgal bővítették a tevékenységi kört, valamint a régi munkát felújjították, felfrissítették, valamint a tagság létszámát bővítették.