Skip to content
NepkorMMK-Rona-TE (6)

Róna táncegyüttes

A Róna Táncegyüttes a Népkör reprezentatív tánccsoportja. Tagjai a népművészet és a hagyományápolás lelkes elkötelezettjei, akik a tanulmányaik és munkájuk mellett magas szinten foglalkoznak ezzel a művészeti ággal. Minden év augusztusában a Népkör által megrendezett INTERETNO FESZTIVÁL (CIOFF) operatív lebonyolítói.

A Róna Táncegyüttes többszörösen kiváló minősítésével, magas szintű előadásaival a legrangosabb Kárpát medencei fesztiválokon már többször bizonyította, hogy a magyar nyelvterület legjobb néptáncegyüttesei közé tartozik.

A táncegyüttes számos előadásával átlépte a határt a klasszikus értelemben vett népi tánc koreográfiák és a néptáncra épített táncszínház között.  Számos koprodukciós műsorban vettek részt, más hazai és küldöldi táncegyüttesekkel és csoportokkal. Rendszeresen vesznek részt a térség néptánc versenyein, csoportosan és szóló kategóriában egyaránt.

Ezek mellett a Róna táncegyüttesben résztvevő táncosok kiváló táncoktatók is egyben. Számos hazai és külföldi gyermek táncfesztiválon és versenyen Kiemelt Arany, Arany és ezüst minősítésekkel tértek haza a Népkör gyermek tánccsoportjai. A Róna tagjai egész évben akreditált néptáncoktatói képzéseken vesznek részt a heti három próbanap mellett.A sikerekhez nagyban hozzájárult a táncosok kimagasló, és elszánt teljesítménye valamint a munkatársaink együttgondolkodása, odaadása.

 

Az elmúlt tíz év legsikeresebb produkciói és eredményei:

  • 2012 – Wass Albert: Nem hiába éltünk. A Róna táncegyüttes, a Szalagfűző leánykórus valamint a horgosi Bartók Béla Művelődési Egyesület Gubanc táncegyüttesének közös műsora. 
  • 2013 – „Lakodalom itt is ott is…”. A műsorral jól minősült eredményt ért el a táncegyüttes a budapesti Martin György Néptáncszövettség által szervezett Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán. 
  • 2012-ben indult az együttes a Fölszállott a páva televíziós vetélkedőben, ahol bejutottak a legjobb 12 táncegyüttes közé az elődöntőbe. 
  • 2015 – A “Szerelem” című műsor bemutatása a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, melyet Kálló Béla rendezett. 
  • 2017 –  „Еgy leány a högyek között…“ című műsor bemutatása a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, melyet Horváth Tibor és Zóka Éva rendezett. Előadásukkal jól minősült eredményt értek el. 
  • 2018 – a táncegyüttes részt vett a macedóniai  Gazi Baba Nemzetközi Néptáncfesztiválon.
  • 2019 – “Vígasz” című produkció bemutatása a Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán, mellyel jól minősült a táncegyüttes.
  • 2021 – “Utókornak címezve –  visszatekintés a 150 éves szabadkai Népkör múltjára, ahol a kultúra életre kel(t).” című műsor bemutatás a Népkör MMK 150. jubileumi évének megnyitása alkalmából.

 

Oktatók és művészeti vezetők:

Szécsi Viktória

Szécsi Viktória

Pintér Krisztián

Pintér Krisztián