Skip to content
Kezdőlap » OBERCZIÁN GÉZA: TÉRIDŐ – könyvbemutató

OBERCZIÁN GÉZA: TÉRIDŐ – könyvbemutató

2024 Április 9. (kedd) 18 óra
Garay Béla Terem


A szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ szervezésében 2024. április 9-én (kedden) mutatjuk be Oberczián Géza Téridő című kötetét. Az esemény a Népkör (Kossuth Lajos tér 4.) Garay Béla Termében kerül megrendezésre 18 órakor.

A szerzővel Sándor Zoltán író beszélget.

„Mi hát az idő? – veti fel a kérdést Oberczián Géza Téridő című kisregény-trilógiája, és egyértelmű válasz helyett, Hippói Szent Ágoston frappáns megfogalmazása által, megpróbál legalább szellemes magyarázatot adni az ősi dilemmára: »Ha senki sem kérdezi, tudom; ha kérdik tőlem, s meg akarom magyarázni, nem tudom.«

(…)

A Téridő című kötetben az idővel kapcsolatos kérdések sejlenek fel, észrevétlenül azok mozgatják a cselekményszálakat és irányítják a hús-vér szereplők tevékenységét és gondolatmenetét. A precíz műgonddal összeállított kötet filozófiai elképzelésre vall, a szerkezet bölcseleti háttere azonban nem nehezedik rá magukra a történetekre.

Oberczián Géza kisregényfolyamját az idő három különböző dimenziója határozza meg: a Szingularitás a múlt idő, az Eseményhorizont a jelen idő, az Entrópia pedig a jövő idő. Mindhárom esetben a szerző mankó gyanánt a fizika tárgyából rövid szakismertetőt ad a címben szereplő jelenség mibenlétéről. 

(…)

Az idő perspektívájából láttatott történetek elbeszélése közben Oberczián Géza mindvégig játszik az idővel – szinte ugyanolyan ügyesen, mint ahogyan az idő játszik velünk.”

Részletek Sándor Zoltán recenziójából

A könyvbemutató társszervezője a Magyar Napló Kiadó, támogatója pedig a Magyar Írószövetség.

Az est további közreműködője Torok Orsolya.

Részvételi szándékukat jelezzék legkésőbb 2024. április 8-ig az alábbi elérhetőségeken:

info@nepkor.rs / 024/ 557-033